ProVet Állatorvosi Szakrendelő

Budapest II., Csévi utca 1., a Pasaréti térnél - telefon: 06-1-394-1006, 06-70-945-1040

  • A betűméret növelése
  • Alapértelmezett betűméret
  • A betűméret csökkentése
ProVet Állatorvosi Szakrendelő

A nyaralás veszélyei

E-mail Nyomtatás PDF

Kedves Ügyfeleink!

Közeledik a nyári szabadságok ideje. Ilyenkor sokan indulnak el mediterrán országokba, és jónéhányan magukkal viszik kutyájukat, macskájukat is. Kedvenceinkre számos olyan veszély leselkedik ezekben az országokban, amelyekkel a gazdik többsége nincs tisztában. Most kezdődő sorozatunkban bemutatjuk ezeket a betegségeket és a megelőzés lehetőségeit.

Valós veszélyek a mediterrán nyaralások alkalmával:

1. Leishmaniasis

 A leishmaniasis: a zoonózisok, azaz az állatokról emberekre is átterjedni képes kórokozók közé tartozó megbetegedés. A betegség egysejtű kórokozója (Leishmania infantum) a trópusi- szubtrópusi-, és mediterrán éghajlaton élő Phlebotomus genusba tartozó lepkeszúnyogok közvetítésével képes megfertőzni áldozatát. Ezek a rovarok főként éjszaka aktívak.

A leishmania a kutyák súlyos megbetegedését okozza, gyakran halálos kimenetelű.

A betegség tünetei: lappangási ideje a külföldi nyaralástól (fertőzött szúnyog csípésétől) számítva 1 – 18 hónap közé tehető, ezért a tulajdonosok gyakran nem is tételeznek fel összefüggést. A betegségnek két fő megjelenésiformája van:

A bőr-, vagy cutan leishmaniasis és a szisztémás-, vagy viscerális leishmaniasis, ez utóbbi főként a hasi szervek megbetegedését okozza. Gyakran a két forma egy időben jelentkezik. A tünetek rendkívül változatosak lehetnek: testsúlycsökkenés, hasmenés, hányás, szőrhullás, fekélyek a bőrön, máj-, és lép megnagyobbodás, nyirokcsomó duzzanat, kötőszöveti gyulladások. Gyakran alakulnak ki krónikus tünetek is, mint nem gyógyuló ekcéma, szőrhiány az orrháton, a fülkagylókon, és a szemek körül. Az állatok a betegség végső fázisában „csonttá és bőrré” fogynak. A betegség több hónapos lefolyású. A kezeletlen állatok 90%-a egy éven belül elhullik.

A leishmaniasis jelenleg nem gyógyítható megbetegedés, a halálozási arány rendkívül magas. A betegség ellen hatásos védőoltás nem létezik.

A betegség előfordulása: csak azokban az országokban fordul elő, ahol a lepkeszúnyogok élnek. A fertőzésveszélyes országok Európában: Földközi-tenger vidéke, Portugália, Franciaország, Olaszország, Szlovénia, Horvátország, Szerbia, Bosznia-Hercegovina, Albánia, Görögország, Törökország, Málta, Ciprus.

A betegség megelőzése: Amennyiben ön május és október között  leishmaniával fertőzött országba utazik kutyájával, mindig tartsa az állatot zárt térben napnyugta és napfelkelte között. Használjon a lepkeszúnyogok távoltartására alkalmas készítményt, amely lehet nyakörv, vagy rácseppentős oldat, un. spot on. Az utazás előtt keresse fel állatorvosát  és kérje tanácsát ezen készítményekkel kapcsolatban! A szűnyogok távoltartására alkalmas készítmények kaphatók rendelőnkben!

 

Már kapható a Foresto

E-mail Nyomtatás PDF

 

Nagy örömmel mutatjuk be az utóbbi évek egyik legnagyobb innovációját a kullancs és bolha elleni nyakörvek között. A Foresto nyakörv igazi áttörést hoz a kullancsok és bolha elleni védekezésben, számos olyan újítást tartalmaz, ami a kisállattartók igényeire ad választ.

A gazdiknak nagyon fontos, hogy minél hosszabb távú védelmet biztosítsanak a két leggyakoribb élősködő ellen. A fejlesztéseknek k...öszönhetően a Foresto nyakörv folyamatos, akár 8 hónapig tartó védelmet biztosít kullancsok és bolhák ellen - ez a jelenleg bizonyítottan elérhető leghosszabb védelem.

A családosok és a kedvencüket lakásban tartók számára az emberre, gyerekre és más háziállatra való biztonság kiemelt szempont volt. A lakásban tartott állatoknál fontos volt a gazdiknak, hogy a nyakörv szagmentes legyen. A Material Science-szel közös fejlesztés eredményeképp olyan polimer alapanyag született, ami a hatóanyagot nem a felületén, hanem anyagába zárva tárolja és onnan alacsony dózisokban engedi felszabadulni. Ezzel nemcsak a kedvencünkre gyakorolt, egyszeri gyógyszeres hatást csökkenti, de a környezetében élőkre, a családra és a gyerekekre is biztonságos. Az új technológia további előnye, hogy ezzel a nyakörv vízállóvá és teljesen szagmentessé vált.

Az éjszaka közlekedő kutyánk és macskánk védelmét szolgálja, hogy a termék mellé fényvisszaverő klipszeket adunk, így csökkentve a balesetek számát.

A kutatások azt is kimutatták, hogy a macskatartók sok esetben félnek a nyakörv használatától, attól félve, hogy szorult helyzetbe kerülve megfojtja kedvencüket. A Foresto erre is megoldást kínál, a beépített kettős biztonsági zárral – ez kis erő hatására enged a nyakörvön, nagyobb erő hatására engedi elszakadni, kiszabadítva ezzel az állatot.

A Foresto csak állatorvosi és állatpatikai forgalomban jelenik meg, nagyobb méretben a kutyák, kisebb méretben a kutyák és macskák számára.

Árak:
Kicsi (8 kg testtömegig kutyának és macskának): 6100.-Ft
Nagy (8 kg testtömeg felett): 7500.-Ft
 

A szilveszteri petárdázás okozta félelem megelőzése

Rendelőnkben már kapható a CALMEX!


Új lehetőség a szilveszteri petárdázás  és más szorongásos állapotok (utazás, egyedüllét, állatorvosi vizit, új állat a családban, panzió,  stb.) okozta stressz leküzdésére.
Mellékhatás mentes!!! Nem szedálja az állatot.
Azonnal hat (30-60 percen belül kialakul a kívánt hatás). Ismételhető.
Csak természetes hatóanyagokat tartalmaz: aminosavak, növényi kivonatok, B vitaminok.

Egyes kutyák és macskák fokozottan érzékenyek a Szilveszter környékén sajnos már rendszeres petárdázás okozta zajártalomra. Ezek az állatok enyhébb esetben csak félnek, remegnek, elbújnak, súlyosabb esetben akár el is szökhetnek. Ha Ön időben gondol a fenti problémára és felkeresi állatával rendelőnket, vizsgálat után megfelelő gyógyszereket tudunk ajánlani. Ezek adagolását időben elkezdve, nem, vagy csak erősen csökkent mértékben jelentkeznek a petárdázás okozta tünetek.
Keresse fel rendelőnket még ma!

 


3. oldal / 3

ProVet Állatorvosi Szakrendelő

Budapest II., Csévi u. 1.
+36-1-3941006
+36-70-9451040

Rendelési idő:

hétköznap: 9-19
szombaton: 9-12
vasárnap: 18-20

Sürgősségi esetben
rendelési időnkön túl:
Szent István Egyetem
Klinikai ügyelet
1074 István u. 2.
Tel.:478-4100


hit counter