ProVet Állatorvosi Szakrendelő

Budapest II., Csévi utca 1., a Pasaréti térnél - telefon: 06-1-394-1006, 06-70-945-1040

  • A betűméret növelése
  • Alapértelmezett betűméret
  • A betűméret csökkentése

Már Magyarországon a gyilkos kór!!!

E-mail Nyomtatás PDF


Kedves Ügyfeleink !

 

A valós veszélyek a mediterrán nyaralások alkalmával cikksorozatunk következő részében egy Magyarországon is terjedőben lévő, eddig kevésbé ismert betegségre szeretnénk felhívni a figyelmüket! A múlt hónapban Eger városában találtak egy igazoltan szívférges kutyát. Ez a harmadik magyarországi eset.


 

2. Szívférgesség

 

A parazita első sorban kutyákat, és macskákat veszélyeztet, kórokozója a Dirofilariák családjába tartozó fonalféreg. Magyarországon kétféle Dilofilaria faj fordul elő: a szívférgességet okozó Dilofilaria immitis, és a nálunk még sokkal gyakoribb, bőrférgességet okozó Dirofilaria repens.

A Dirofilaria immitis főként a trópusi- szubtrópusi-, éghajlaton élő Culex, Aedes genusba tartozó szúnyogok nőstény egyedeinek közvetítésével képes megfertőzni áldozatát. A szúnyogokra jellemző, hogy főként az esti-, kora éjszakai órákban aktívak, élőhelyeik főként édesvizek környékén találhatók.

 

A betegség tünetei:

Lappangási ideje hosszú, a fertőző férgek fejlődési ciklusa 6-7 hónap. A kifejlődött szívférgek a jobb szívfélben, valamint a tüdőartériában telepednek meg és alakítják ki a szívférgesség betegséget. A felnőtt férgek elérik a 24-31 cm hosszúságot.

 

A betegség lehet enyhébb, vagy súlyosabb lefolyású: enyhébb esetekben krónikus köhögés, rossz általános állapot, rendellenes légzés, gyakori hányás jelentkeznek. Súlyosabb esetekben köhögés, szapora szívverés, szapora légzés, jobb szívfél elégtelenség, hasvízkór lehetnek a tünetek.

Szívférgesség kutyában

 

A betegség szövődményeként glomerulonephritis, májfibrózis, a jobb szívfél üregeinek tágulata, vagy izomzatának kóros megvastagodása alakulhat ki.

 

A betegség gyógykezelése lehetséges, de igen kockázatos. A szövődmények kialakulása után gyakran kevéssé sikeres.

 

A fertőzött szúnyogok csípésével a kórokozó az embert is megfertőzheti. Humán fertőzések ritkák, általában tünetmentesen zajlanak le. A fertőződés után paraziták a tüdő artériákba vándorolnak, csomókat, granulomákat kialakítva a tüdő állományában. A parazita fertőzőképes lárvái, az un. mikrofiláriák szinte soha nem találhatóak meg a fertőzött személyek vérmintájában.A betegség csak azokban az országokban fordul elő, ahol a közvetítő szúnyogok élnek. A fertőzésveszélyes országok Európában: Földközi-tenger vidéke, Portugália, Franciaország, Olaszország, Szlovénia, Horvátország, Görögország, Románia, Bulgária, Törökország, Málta, Ciprus.

A éghajlat melegedésének köszönhetően az elmúlt években hazánkban is egyre több olyan  kutyában mutatható ki a betegség, amelyek soha nem jártak külföldön.

A betegség megelőzése: Amennyiben ön szívférgesség kórokozójával fertőzött országba utazik kutyájával, már indulás előtt 1 hónappal használjon olyan hatóanyag-tartalmú készítményt, amely hatásos a Dirofilaria immitis lárvái ellen. Az adagolást a hazaérkezés után még egy hónapig folytatni kell. Használjon a szúnyogok távoltartására alkalmas készítményt, amely lehet nyakörv, vagy rácseppentős oldat, un. spot on.

A fenti készítmények megvásárolhatók rendelőnkben!

Védje meg Kedvencét!

A bizonyított hazai esetek miatt a szúnyogok aktivitása idején a hazai alkalmazás is megfontolandó! Az alábbi képen az egri eset kórbonctani képe:

 


Módosítás dátuma: 2012. május 31. csütörtök, 10:02  


hit counter