ProVet Állatorvosi Szakrendelő

Budapest II., Csévi utca 1., a Pasaréti térnél - telefon: 06-1-394-1006, 06-70-945-1040

  • Increase font size
  • Default font size
  • Decrease font size

Vemhesség, ellés

There are no translations available.

A kutya veméhessége átlagosan 63 nap. A fedeztetés időpontjának ismeretében tehát ki tudjuk számolni az ellés várható idejét. Ezen időpont közeledtét természetesen a szuka otthoni vizsgálatával is észrevesszk. A veméhesség utolsó 10-12 napjában a magzatok mozgását a nyugodtan fekvő szuka hasfalának hirtelen elmozdulásából is megfigyelhetjük. Az ellés előtt egy héttel feltétlenül vigyük áállatorvoshoz a szukát, aki elvégzi az áállat általános vizsgálatát, ellenőrzi a hüvely és a méh állapotát, és megelőző célból antibiotikumot ad a szukának a szülőút csíraszegénnyé tétele érdekben. A szuka testhőmérsékletének rendszeres ellenőrzésével biztos információhoz juthatunk az ellés idejét illetően. A szuka testhőmrséklete az ellés közeledtével fokozatosan csökken, s az ellés előtt 24-16 órval a normál érték alá kb. egy Celsius fokkal esik, vagyis végbélben mérve 37.0-37.5 lesz.

Az ellést mindenképp kísérjék figyelemmel, hogy bármilyen probléma esetén be tudjunk avatkozni, vagy állatorvost hívhassunk.

Az ellés megindulását az állat nyugtalansággal, szapora légzéssel, nyögdécseléssel jelzi. Ez a szülés első, megnyílási szakaszát kísérő tünetcsoport. Ezután a tolófájsok is megjelennek, s a magzatvíz elfolyik. Pár perc múlva számíthatunk az első kölyök megüszletésére, majd sorban a további magzatok is világra jönnek. Ha sok kölyök van, az első 4-5 megszületése után 1-2 órás szünet következik, majd folytatdik az ellés. Ha egy kölyök feje vagy fara már látható, de nem képes magától elhagyni a szülőutat, bőrének kíméletes, egyenletes húzásával segítsük el világrajövetelét. Semmiképpen ne adjunk a kutyának semmilyen méhösszehúzó szert, hogy ezáltal az ellést siettessük. Ez kizárólag az állatorvos feladata, könnyelműségünkkel méhrepedst is okozhatunk, és kockáztatjuk a szuka és a kölykök életét! A megszületett kölykök magzatburkát a szuka rendszerint feltépi, és a köldökzsinórt is elrágja. Ha nem, akkor nekünk kell a magzatot a burokból kiszabadtanunk, és a köldkzsinórt elszakítanunk. Ezután a kölyök szájából az esetleges nyálkát eltávolítjuk, szőrét szárazra töröljük, a köldkcsonkot jódalkohollal leecsetelve fertőtlentjük és a kiskutyákat egy tiszta, infralámápval 30-32 fokra temperlát ládába gyűjtjük.

Az ellést az utófájások zárják. Ezek célja a méhben esetleg visszamaradt magzatburkok, magzatvíz stb. eltávolítása. Az ellés után a méhből még 7-8 napig kezdetben vörhenyes hígabb, majd barnás nyálkás váladék ürl, ez nem kóros jelenség. Az ellés befejeztével a szukát lemossuk, szárazra töröljük, a csecsbimbókat külön is enyhe alkoholos törlőkendővel fertőtlenítjük, és a szukát a kölykökhöz engedjük. A kölyköket a csecsbimbókhoz segítjük, és úgy rendezzük el őket, hogy egyformán szophassanak. Nem adhat minden esetben érvényes útmutatás arra vonatkozan, hogy hány kölyköt hagyjunk meg, hiszen ezt sok tényező (a szuka kondíciója, a csecsbimbók száma, a rendelkezésünkre álló tápálélk a szuka és a kölykök számára, saját gyakorlottságunk) befolyásolja, mégis általban 4-6 kölyök megtartása helyeselhető, ennél többet csak intenzív táplálékkiegészítés mellett nevelhetünk fel. Alaposan ellenőrizzk a kölyköket, hogy nincs-e valamilyen fejlődési rendellenességük. A látható fejlődési rendellenességgel, nyitott szájpadlással született kiskutyákat mindenképpen altattassuk el. Fontos, hogy a kölykök a születést követő 24 órban minél többet szopjanak, ugyanis ilyenkor történik a tejben lévo passzív ellenanyagok felvétele, mely az önálló immunrendszer kialakulásáig a kiskutya egyetlen védelme a fertző betegségek ellen. Ezt semmilyen mesterséges tejkészítmény nem pótolhatja.

Az ellést követő napon a szukát feléttlenül vigyük állatorvoshoz. A vizsglat célja a méh áttapintása az esetleg bent maradt magzat felderítése érdekben, a szuka általnos vizsglata, és a méh regenerációját serkentő injekció beadása.

A szuka számára a kölykök táplálása óriási igénybevétel, ezrét az anyakutya kifogástalan minőségű és mennyiségű táplálása alapkövetelmény. A szoptatás szuka mindig kedve szerinti mennyiségű folyadékot ihasson. Ha minden rendben megy, a kölyköknek otthont adó láda hőmérsékletét a 3. naptól fokozatosan csökkenthetjük. A 3.-4. napon kell sort keríteni a nem kívánt farkaskörmök eltávolíttatására és ahol szükséges, a farok levágatásra is. Ezeket mindig állatorvossal végeztessük, aki a sebeket össze is varrja, mert a varratlan farokcsonk igen csúnya heggel gyógyulhat. Ügyeljünk arra, hogy a kiskutyákat mindig higiénikusan, tisztán, megfelelő nagyságú területen tartsuk.

A kölyköket két hetes korukban kell először féregteleníteni valamilyen paszta formájú, jól adagolható készítménnyel, amelyet állatorvosunknál biztosan megkapunk. A féregirtást kéthetente kell ismételni egészen az elválasztásig.

A kölyköknek a 4. héttől a tej mellett kiegészítő táplálékot is adni kell az adott életkornak megfelelően.

Ha az alom szépen növekszik, az első védőoltásig nincs más dolgunk, mint gyönyörködni a játékos kölykökben. Ilyenkor már a köldökcsonk gyógyulását követően ellenőrizhetjük, nincs-e a kiskutyknak köldöksérve, amit a kldök helyén látható kisebb-nagyobb duzzanatról ismerünk fel. Ha köldöksérves egyedet találunk, célszerű az állatorvossal időpontot megbeszélnünk a műtéti gyógykezelés érdekében, azonban a műtét ne legyen a kiskutya 8 hetes életkora előtt

A kölykök fogazatának, kanokon a herék leszállásának ellenőrzésével tulajdonképpen zárul a tenysztő tennivalóinak sora, a további teendők már az újdonsült gazdit terhelik.

Mikor forduljunk állatorvoshoz?

  • Ha az ellés számított időpontja előtt a szuka lázas, elesett, hüvelyből bűzös váladék szivárog.
  • Ha az ellés a számított időpont után egy héttel sem indul meg, akkor is, ha a szuka látszólag egészséges.
  • Ha két kölyök születése között két óránál hosszabb idő telik el, és a szuka nyugtalan, erőlködik, hasban még érzünk magzatot.
  • Ha az ellést erős, nehezen csillapodó vérzés kíséri.
  • Ha a magzat a szülőútba beszorult.
  • Ha a kezdetben élénk kölykök aktivitása lecsökken, nem szopnak, esetleg elpusztul közülük néhány (kölyökhalál)
  • Ha az ellés után a szuka bágyadt, elesett, lázas lesz, a méhváladék bűzös, nem szűnik.
 

ProVet Veterinary Clinic

Budapest II., Csévi u. 1.
+36-1-3941006
+36-70-9451040

Opening hours:

workdays: 9-19
saturday: 9-12
sunday: 18-20


hit counter