ProVet Állatorvosi Szakrendelő

Budapest II., Csévi utca 1., a Pasaréti térnél - telefon: 06-1-394-1006, 06-70-945-1040

  • Increase font size
  • Default font size
  • Decrease font size

Kölyökkori problémák

There are no translations available.

Az első nehézséget általában a kölyök kiválasztása okozza. Helyes, ha már az alom megtekintése előtt eldöntjük, hogy a kiskutyát milyen célra kívánjuk megvásárolni (kedvtelésből, munkakutyának, esetleg kifejezetten kiállítási kutyának továbbtenyésztési szándékkal). Elhatározásunkat közölnünk kell a tenyésztővel is, hiszen más elvárásokat támaszthatunk egy tenyésztésre szánt kutyával szemben, mint egy családi kedvencként tartottal, de ennek megfelelően a vételárban is eltérések lehetnek. Célszerű az adásvétel tényéről, és a tenyésztő által vállalt szavatosságról (veleszületett,és csak késobb kiderülő rejtett betegségekre vonatkozóan) adásvételi szerződést készíteni. Vizsgáljuk meg a kiskutyát nem látható-e rajta valamilyen fejlődési rendellenesség (köldöksérv, farkasköröm stb.) Gondoljunk arra, hogy ezek késobbi megszüntetése bizony pénzbe kerül, így tárgyaljunk a vételárról. Kanokon kíséreljük meg a pici herék kitapintását a herezacskóban. Ha mindkét herét érezzük, megnyugodhatunk, ha nem, akkor beszéljük meg a tenyésztovel az eljárást arra az esetre, ha netán a kutya rejtett heréjű lenne, vagyis a két here nem szállna le négy hónapos korig a herezacskóba.

Tájékozódjunk a tenyésztőnél végzett féreghejtások, oltások időpontjáról és kérjük el az ezeket igazoló oltási könyvet.

Ugyancsak célszerű megtudakolni, hogy mi volt a kiskutyák megszokott étrendje, és ha mi mással szeretnénk táplálni a továbbiakban, az áttérés mindig fokozatos legyen.

A kölyökkutya az elválasztáskor egy, maximum két védőoltással rendelkezik. Ez nem nyújt megfelelő védelmet a fertőző betegségek ellen, ezért szigorú óvórendszabályok betarására van szükség. Az alapoltások beadatása után még egy hét szükséges az alapimmunutás kialakulásáig. Ezen időszak alatt kerülni kell a kiskutya érintkezését más kutyákkal, sot kutyák által gyakran látogatott helyre (utcára) sem szabad oket vinni. Ha az alapimmunitás már kialakult, enyhíthetünk a szigorúságon, és már vihetjük utcára a kölyköt, de továbbra is kerülni kell a kutyákkal való nyalakodást, és nem szabad engedni, hogy a kölyök más kutyák székletét szaglássza. A tenyésztőnél elkezdett féreghajtást kéthetent ismételnünk kell a 12 hetes kor eléréséig.A kiskutya a teljes immunitást a fertőző betegségek ellen az alapoltások megismétlése révén szerzi meg. Fontos, hogy csak akkor várhatunk az ismétlő oltástól is egy évre szóló védettséget, ha azt a kiskutya három hónapos kora után kapta.

Ma már rengeteg féle oltóanyag van forgalomban, az állatorvosok ezekből válogatva alakítják ki saját legjobban bevált oltási programjukat, úgyhogy forduljunk bizalommal állatorvosunkhoz az oltások ügyében. Soha ne használjunk máshonnan kapott, bizonytalan eredetű, nem szakszeruen tárolt, esetleg lejárt oltóanyagot. A védőoltás az állatorvos feladata!

A kutyakölykök fogazatának ellenőrzése szintén célszerű. A metszofogak váltódása 3.5 hónapos korban kezdődik általában. Figyeljük meg, hogy a maradó metszőfogak kitolták-e helyükrol a tej metszőfogakat, nem azok mellett nőttek-e ki. Ha ilyen megmaradt tejfogat észlelünk, forduljunk állatorvoshoz. A maradó metszőfogak megjelenésekor szükséges a megfelelő harapás ellenőrzése is, ugyanis kisebb rendellenességek ilyenkor még fogszabályozással korrigálhatók. A szemfogak váltódása 5,5-6 hónapos korban történik, és ugyancsak elofordulhat a megmaradó tejfog, amit, ha nem esik ki magától, szintén ki kell húzatnunk állatorvossal. Ellenőrizzük, hogy a fogazat komplett-e, vagyis a kutyának kijött-e minden foga. Különösen az alsó egyes előzápfog hiánya fordul elő gyakran. Ha ilyenkor a fogcsírát nem lehet röntgenfelvétellel kimutatni az állkapocscsontban, a foghiány miatt a kutya nem tenyészthető.

Fontos dolog a kiskutya szőrzetének rendszeres ápolása is. Naponta keféljük át a szorzetet, a fürdetéssel azonban óvatosan bánjunk. Kizárólag jó minoségu kutyasampont, vagy babasampont használjunk, az emberi használatra készült samponok nem megfelelőek, igen erosen szárítják a kutya bőrét és súlyos borgyulladást is okozhatnak. A samponos fürdetés gyakorisága ne haladja meg a hat hetet, hacsak valamilyen extra szennyezodés nem történik. Tiszta vízzel viszont bármilyen gyakran fürdethetjük a kutyát, de természetesen ilyenkor is ügyeljünk arra, hogy hűvös idojárás esetén a szőrzet teljes száradásáig meleg helyet biztosítsunk számára.

Kölyökkutyákon gyakran észleljük a szemek fokozott váladékozását, a kötohártyák kipirulását. Ez lehet egyszeru kötohártyagyulladás, amit a porban játszadozó kiskutyák igen gyakran összeszednek, de lehet lehet más szemészeti betegségek kisérő tünete is, ezért ilyen panasz esetén soha ne kezeljük magunk a kötőhártyagyulladásnak vélt elváltozást, hanem forduljunk állatorvoshoz.

A kölyökkor azért nemcsak lehetséges problémákat jelent, hanem a kutyatartó számára a legvidámabb időszak, amikor a kiskutya fejlődése, játékossága mindenért kárpótol.

Szaküzletünkben a kölyök életkora és leendő mérete alapján válogathat a legkiválóbb tápokból. Kérjen ingyenes próbacsomagot! Részletesen a szolgáltatások menüpontban.

 

ProVet Veterinary Clinic

Budapest II., Csévi u. 1.
+36-1-3941006
+36-70-9451040

Opening hours:

workdays: 9-19
saturday: 9-12
sunday: 18-20


hit counter