ProVet Állatorvosi Szakrendelő

Budapest II., Csévi utca 1., a Pasaréti térnél - telefon: 06-1-394-1006, 06-70-945-1040

  • A betűméret növelése
  • Alapértelmezett betűméret
  • A betűméret csökkentése

Nőstény macska ivartalanítása

Tudta ön, hogy a kóbor macskák száma Magyarországon milliós nagyságrendű?
Egy nősténytől és egy kandúrtól hét év alatt 420.000 leszármazott születik!!!

Ma már az egész világon ajánlják a nem tenyésztésre szánt macskák ivartalanítását. Az átlag nőstény macska 6-8 hónaposan válik ivaréretté. Az ivarzás nem egész évben folyamatosan történik, a macska un. szezonálisan poliösztruszos állat, ami azt jelenti, hogy januártól szeptemberig folyamatosan vannak ciklusaik, akkor is, ha nem találkoznak kandúrral. Ekkor átlag 3-4 hetente ivarzik. Ezt a tulajdonos onnan veszi észre, hogy az állat sokkal kedvesebb lesz, folyamatosan nyávog és hempereg a földön. Az ivarzó nőstényeknek a kandúrokkal ellentétben nincsen kellemetlen szaga, nőstények a hangos nyávogáson kívül gyermeksíráshoz, sikolyokhoz hasonló hangokkal zavarják a környék nyugalmát. A nőstények ilyenkor kilométerekről vonzzák a kandúr macskákat, amelyek mindig készen állnak a párzásra. A kandúrok rendszeresen verekednek egymással, hogy elnyerjék a nőstények kegyét. Ilyenkor sebesüléseket okoznak és szereznek, fertőzéseket közvetíthetnek, így szolgáltatva újabb munkát az állatorvosoknak és fokozzák környék macskaellenes hangulatát.

A macska átlagos vemhességi ideje 62-66 nap, és általában 3-5 kölyök megszületését eredményezi. A kiscicák nagyon aranyosak, de tud majd mindegyikről felelősségteljesen gondoskodni, és jó gazdát találni nekik?*  Sajnos a legtöbben kóbor macskaként végzik.

A nőstény macskák fogamzásgátlása, mint minden húsevőnél az ivarzás tartós elnyomását jelenti. Ez tablettával vagy injekciós készítménnyel oldható meg. Tartósan azonban kb. csak két évig szabad alkalmazni, majd vagy elletni az állatot, vagy kb. 1-2 ivarzást engedni kell. A macska átlagos élettartamához viszonyítva a két éves ciklus emberi léptékben kb. tizennégy évnek felel meg. Vajon ki lenne hajlandó ennyi időn keresztül fogamzásgátló tablettát szedni? Amennyiben nem szeretnék a cicájukat tenyészteni, akkor ember és állat számára is a legmegnyugtatóbb és legbiztonságosabb megoldás az ivartalanítás. Sajnos az állatok esetében a fogamzásgátlás nem olyan biztonságos, mint embernél, gyakrabban kell szövődményekre is számítani. (petefészek ciszta, gennyes méhgyulladás)
Mivel nem lehet a hormonkészítményeket életük végéig adni a macskáknak, ezért csak akkor válasszuk ezt a lehetőséget, ha csak átmenetileg nem szeretnénk kiscicákat. Éppen ezért inkább tenyésztőknek ajánlottak ezek a módszerek.

A műtét során eltávolításra kerülnek a petefészkek és a méh is. Az ivartalanított macska többé nem ivarzik és nem is tenyészthető, a beavatkozást minden nem tenyésztés céljából tartott nőstény macska esetében javasolt elvégeztetni.

 

Az ivartalanítás előnyei:

  • megelőzhető  a nem kívánt szaporulat
  • elmarad az ivarzás, és a vele járó kellemetlen tünetek
  • jelentősen csökken a gennyes méhgyulladás, valamint
  • az esetek döntő többségében rosszindulatú emlődaganatok kialakulásának kockázata
  • a nőstény nem vonzza a házhoz a környék kandúrjait, kevesebbet érintkezik idegen állatokkal
  • csökken a sérülések és a fertőzések veszélye

A nőstények gyakorlatilag bármely életkorban ivartalaníthatóak, minél fiatalabb korban történik a beavatkozás, annál kevésbé viseli meg az állatot. A műtét elvégzésére ajánlott időpont a 6-7 hónapos életkor, de 90 dkg testtömeg elérésétől már elvégezhető.
Az ivarzás alatt a méh megduzzad, ilyenkor a szokásosnál nagyobb sebet kell készíteni, a macska vérzékenyebb és gyengébb az immunrendszere. Ezek csekély mértékben növelik a kockázatot, ezért ha lehet, érdemes a műtétet két ivarzás között elvégezni.

Ivartalanításuk után agresszivitásuk csökken, tisztává válnak, érzelmileg jobban kötődnek gazdájukhoz. Nem fognak elhízni (elhízni csak eleségtől lehet) és sem játékosságukat, sem intelligenciájukat nem vesztik el.

Azokban az országokban, ahol a fiatal kölykök ivartalanítása általános, nagy esetszámok alapján tudományos alapossággal vizsgálták a különböző életkorban operált állatok egészségi állapotát, és ezek alapján megállapították, hogy mind a nőstény, mind pedig a hím állatok ivartalanításának vonatkozásában a legoptimálisabb időpont az ivarérettség kialakulása előtti időszak.

A nőstények ivartalanítása optimálisan 6-7 hónapos korban végezhető, de legkorábban 90 dkg testtömeg elérésekor lehetséges.

* Az 1998. évi XXVIII. Az állatok védelmérõl és kíméletérõl szóló törvény és végrehajtási rendeletei értelmében állampolgári kötelessége, hogy gondoskodjon macskájáról/macskáiról. Mivel a kismacskák is az ön macskájától származnak, így jogi értelemben azok is az ön tulajdonát képezik. "Az állattartó köteles a jó gazda gondosságával eljárni, az állat fajának, fajtájának és élettani szükségleteinek megfelelõ életfeltételekrõl gondoskodni." (1998. évi XXVIII. II. bekezdés 4. §). Az ivartalanítás lényegesen olcsóbb megoldás.

 

ProVet Állatorvosi Szakrendelő

Budapest II., Csévi u. 1.
+36-1-3941006
+36-70-9451040

Rendelési idő:

hétköznap: 9-19
szombaton: 9-12
vasárnap: 18-20

Sürgősségi esetben
rendelési időnkön túl:
Állatorvostudományi Egyetem
Klinikai ügyelet
1078 István u. 2.
Tel.:478-4100


hit counter