ProVet Állatorvosi Szakrendelő

Budapest II., Csévi utca 1., a Pasaréti térnél - telefon: 06-1-394-1006, 06-70-945-1040

 • Increase font size
 • Default font size
 • Decrease font size

Nőstény kutya ivartalanítása

There are no translations available.

Örökké felmerülő probléma, hogy sok-sok kiskutya marad árván, gazdira várva a menhelyeken, esetleg az utcán kóborol. Ennek egyik oka, hogy sok állattartó nem ivartalaníttatja kutyáját. Az állatvédelem fontos része a nem tenyésztésre szánt egyedek ivartalanítása, ez a rutin beavatkozás ma már Magyarországon is részét képezi a felelős kutyatartásnak, amely mind a kutyának, mind a tulajdonosának és a lakókörnyezetének is előnyére szolgál.

A kutyák évente kétszer ciklikusan ivarzanak, ezt hívják a szuka kutyák tüzelésének. A folyamat átlagosan 3 hétig tart, majd 6-8 hónap múlva ismétlődik, a nőstények ilyenkor készek a párzásra. A tüzelő szukák illatanyagaikkal akár nagyobb távolságokból is vonzzák a kan kutyákat.

A szukák ivartalanítása során műtétileg eltávolítjuk a petefészkeket és a méhet. Az ilyen kutya többé nem ivarzik és nem tenyészthető. Ezt a beavatkozást minden nem tenyésztés céljából tartott szuka kutya esetében javasoljuk elvégeztetni.

Az ivartalanítás számos előnnyel jár:

 • megszűnnek a tüzelési időszak jellegzetes problémái, (idegen kan kutyák a ház körül, kutyasétáltatás időzítése, a lakásban sok kellemetlenséget okozó vérzés és váladékozás),
 • nem kell házi őrizetben tartani kutyánkat a kényes napokon, amely sok bonyodalommal jár,
 • csökkenthetjük a véletlen túlszaporulatot, és az utcán kóborló kutyák számát,
 • számos olyan gyakori, idősebb korban kialakuló súlyos betegségtől óvhatjuk meg kedvencünket, mint a gennyes méhgyulladás, emlők (tejmirigyek) daganatos elváltozásai,
 • nem alakul ki a lakásban tartott ebeknél gyakori álvemhesség, megszűnnek az ezzel járó kellemetlenségek és betegségek (emlőgyulladás, tejtermelés),
 • az ivartalanított szuka kevesebbet érintkezik idegen állatokkal, ezért csökken a balesetek és a fertőzések veszélye.

Korábban azt tartottuk, hogy legalább egyszeri szülés szükséges ahhoz, hogy ivartalaníthassuk a kutyust. Kiderült azonban, hogy egy sor, akár a szuka életét fenyegető betegség megelőzhető az 5-6 hónapos korban elvégzett beavatkozással. Az sem igaz, hogy a fiatal korban végzett ivartalanítás után gyakrabban lép fel inkontinencia (a húgyhólyag záróizomzatának elégtelen működése), mint később. Bizonyított tény, hogy a nem ivartalanított nőstényekhez képest:

 • 0,5%-ra csökken a tejmirigy-daganatok valószínűsége, ha az első tüzelés előtt ivartalanítják a szukát,
 • 8,0%-ra csökken az esély, ha a műtét az első két tüzelés között történt
 • 26,0%-ra csökken, ha a második és a harmadik tüzelés között végzik el a beavatkozást.

Mivel az emlődaganatok nagyon gyakoriak az idősebb szukákban, ez önmagában is elég ok az időben, vagyis az első tüzelés előtt elvégzett ivartalanításra. A műtétek időpontjának megválasztásához figyelembe kell azt is venni, hogy az ivarzás alatt a szokásosnál nagyobb sebet kell készíteni, mert a méh duzzadt. A kutya ilyenkor vérzékenyebb és gyengébb az immunrendszere.  A tüzelés után a szukák hormonháztartása csak hetek múlva áll vissza a megszokott nyugalmi állapotba, így a műtétet 3 hónap várakozási idő után ajánlott elvégezni, ezzel megelőzhető a műtét utáni álvemhesség kialakulása. Az esetek kis százalékában a beavatkozás késői következményeként kialakulhat inkontinencia mely ösztrogén hormon tartalmú készítmények adásával orvosolható.

Ivartalanításuk után érzelmileg jobban kötődnek gazdájukhoz, nem fognak elhízni és sem játékosságukat, sem intelligenciájukat nem vesztik el. Az állattartók félnek attól, hogy kedvencük az ivartalanítás után elhízik, kellő odafigyeléssel, megfelelő táplálással ez a probléma elkerülhető. Szakmai tanulmányok szerint egy ivartalanított állat napi energiaszükséglete alacsonyabb (akár 10-15%-al kevesebb), ennek ellenére sok gazdi talán lelkiismereti okokból sokkal több eleséget ad kedvencének, mint szükséges lenne.

A szuka kutyák gyakorlatilag bármely életkorban ivartalaníthatóak. Ha túl későn kerül a műtétre sor, akkor növekszik a fent említett időskori betegségek kialakulásának esélye, ezért ezt a műtétet 4-6 hónapos életkorban javasoljuk elvégeztetni.

 

ProVet Veterinary Clinic

Budapest II., Csévi u. 1.
+36-1-3941006
+36-70-9451040

Opening hours:

workdays: 9-19
saturday: 9-12
sunday: 18-20


hit counter