ProVet Állatorvosi Szakrendelő

Budapest II., Csévi utca 1., a Pasaréti térnél - telefon: 06-1-394-1006, 06-70-945-1040

  • Increase font size
  • Default font size
  • Decrease font size

Kan kutya ivartalanítása

There are no translations available.

Örökké felmerülő probléma, hogy sok-sok kiskutya marad árván, gazdira várva a menhelyeken, esetleg az utcán kóborol. Ennek egyik oka, hogy sok állattartó nem ivartalaníttatja kutyáját. Az állatvédelem fontos része a nem tenyésztésre szánt egyedek ivartalanítása, ez a rutin beavatkozás ma már Magyarországon is részét képezi a felelős kutyatartásnak, amely mind a kutyának, a tulajdonosának, és a lakókörnyezetének is előnyére szolgál.

A kutyák évente kétszer ciklikusan ivarzanak, ezt hívják a szuka kutyák tüzelésének. A folyamat átlagosan 3 hétig tart, majd 6-8 hónap múlva ismétlődik, a nőstények ilyenkor készek a párzásra. A tüzelő szukák illatanyagaikkal akár nagyobb távolságokból is vonzzák a kan kutyákat. A nem ivartalanított kan kutyák gyakrabban válnak agresszívvé, megpróbálnak szexuálisan közeledni emberekhez, és bútorokhoz, felugrálnak más kutyákra, jelölnek, könnyen elkóborolhatnak, mert tüzelő szukát keresnek / éreznek.  A csavargó kutyákat begyűjthetik és elpusztíthatják.

A herélés(castratio) után az állat leszokik arról, hogy nemi ösztönétől űzve, ha kell, kilométereken át keresse a tüzelő nőstényeket Kóborlása során rengeteg veszélynek van kitéve, pl. gázolás, verés, mérgezés, stb. A kóbor kutya könnyen válik betegségek, pl. fertőző kutyabetegségek, külső-, és belső parazitózisok  hordozójává, a riválisokkal folytatott harcok során súlyos sérüléseket szerezve kerül elő, esetleg csak hetek múlva.

Ivartalanításuk után a kanok agresszivitása csökken, érzelmileg jobban kötődnek gazdájukhoz, nem "gyakorolnak" a családtagok vagy a vendégek lábain. Nem fognak elhízni és sem játékosságukat, sem intelligenciájukat nem vesztik el. Az állattartók félnek attól, hogy kedvencük az ivartalanítás után elhízik, kellő odafigyeléssel, megfelelő táplálással ez a probléma elkerülhető. Szakmai tanulmányok szerint egy ivartalanított állat napi energiaszükséglete alacsonyabb (akár 10-15%-al kevesebb), ennek ellenére sok gazdi talán lelkiismereti okokból sokkal több eleséget ad kedvencének, mint szükséges lenne.

Amennyiben a kutya egyik, vagy mindkét heréje a hasüregben, vagy a lágyék csatornában marad, rejtett heréjűségről beszélünk. Ez egy öröklődő elváltozás, mely lehet egy-, vagy kétoldali. A rejtett heréjű kutyáknál az esetek döntő többségében kialakulhat a hasüregben maradó here daganatos elváltozása. A rejtett heréjű állatok ivartalanítása ezért különösen ajánlott beavatkozás, ilyenkor célszerű mindkét here (egyoldali elváltozás esetén a rendesen, a herezacskóban elhelyezkedő is) eltávolítása. Az elváltozás öröklődő, a terhelt kanok további szaporítása nem tekinthető felelős állattartói magatartásnak, és állategészségügyi szempontból sem kívánatos.

A kan kutyák gyakorlatilag bármely életkorban ivartalaníthatóak. Ha túl későn kerül a műtétre sor, akkor maradandó rossz szokások alakulhatnak ki, ezért ezt a műtétet 4-6 hónapos életkorban javasoljuk elvégeztetni.

Beszéljen meg műtéti időpontot még ma!

 

ProVet Veterinary Clinic

Budapest II., Csévi u. 1.
+36-1-3941006
+36-70-9451040

Opening hours:

workdays: 9-19
saturday: 9-12
sunday: 18-20


hit counter