ProVet Állatorvosi Szakrendelő

Budapest II., Csévi utca 1., a Pasaréti térnél - telefon: 06-1-394-1006, 06-70-945-1040

  • A betűméret növelése
  • Alapértelmezett betűméret
  • A betűméret csökkentése

Részleges szívburok eltávolítás

A 7 éves kaukázusi juhászkutya betegsége 1,5 éve kezdődött. Fáradékony volt, nem evett, nehezen lélegzett. Az elvégzett vizsgálatok kimutatták, hogy a kutya szí­vburkában nagy mennyiségű vérr van, ami akadályozza a szí­v normális működését. Ennek a betegségnek az oka leggyakrabban a szí­v daganata, de létezik egy ismeretlen oktanú formája is. A szívburkot megszúrva 8 dl vért tudtunk leengedni. Ezután a kutya állapota jelentősen javult, de 4 hónap múlva minden kezdődött újra. A szív ultrahangos és röntgen vizsgálata során daganatra utaló jelet nem tapasztaltunk.


1. kép ultrahang felvétel. A vékony nyí­l a szívre mutat, körülötte a vastag fekete nyíllal jelzett sötét terület a szí­vburkot kitöltő vér.

A szí­vburok részleges eltávolí­tása mellett döntöttünk. A műtét lényege, hogy a szí­vburok alsó részét eltávolíva a vér - ami egyébként a szívburokban gyűlne össze, a szí­v munkáját nehezí­tve, végül lehetetlenné téve- a mellüregbe szabadon kifolyik, onnan pedig rendkívül gyorsan visszaszívódik a keringésbe. A szí­v í­gy zavartalanul működhet, a szívburok mesterségesen készí­tett nyílása soha nem forr össze. A kutya állapota a műtét után látványosan javult, kedve visszatért, elérte korábbi súlyát és minimális gyógyszerezéssel teljes életet élhet gazdái legnagyobb örömére.


2. képen a megnyitott szívburok, széle nyí­llal jelölve, a mélyben a szív, körülötte a burkot kitöltő vér.

 


3. kép Műtét utáni boldogság.

 

 

ProVet Állatorvosi Szakrendelő

Budapest II., Csévi u. 1.
+36-1-3941006
+36-70-9451040

Rendelési idő:

hétköznap: 9-19
szombaton: 9-12
vasárnap: 18-20

Sürgősségi esetben
rendelési időnkön túl:
Állatorvostudományi Egyetem
Klinikai ügyelet
1078 István u. 2.
Tel.:478-4100


hit counter