ProVet Állatorvosi Szakrendelő

Budapest II., Csévi utca 1., a Pasaréti térnél - telefon: 06-1-394-1006, 06-70-945-1040

  • Increase font size
  • Default font size
  • Decrease font size

Részleges szívburok eltávolítás

There are no translations available.

A 7 éves kaukázusi juhászkutya betegsége 1,5 éve kezdődött. Fáradékony volt, nem evett, nehezen lélegzett. Az elvégzett vizsgálatok kimutatták, hogy a kutya szí­vburkában nagy mennyiségű vérr van, ami akadályozza a szí­v normális működését. Ennek a betegségnek az oka leggyakrabban a szí­v daganata, de létezik egy ismeretlen oktanú formája is. A szívburkot megszúrva 8 dl vért tudtunk leengedni. Ezután a kutya állapota jelentősen javult, de 4 hónap múlva minden kezdődött újra. A szív ultrahangos és röntgen vizsgálata során daganatra utaló jelet nem tapasztaltunk.


1. kép ultrahang felvétel. A vékony nyí­l a szívre mutat, körülötte a vastag fekete nyíllal jelzett sötét terület a szí­vburkot kitöltő vér.

A szí­vburok részleges eltávolí­tása mellett döntöttünk. A műtét lényege, hogy a szí­vburok alsó részét eltávolíva a vér - ami egyébként a szívburokban gyűlne össze, a szí­v munkáját nehezí­tve, végül lehetetlenné téve- a mellüregbe szabadon kifolyik, onnan pedig rendkívül gyorsan visszaszívódik a keringésbe. A szí­v í­gy zavartalanul működhet, a szívburok mesterségesen készí­tett nyílása soha nem forr össze. A kutya állapota a műtét után látványosan javult, kedve visszatért, elérte korábbi súlyát és minimális gyógyszerezéssel teljes életet élhet gazdái legnagyobb örömére.


2. képen a megnyitott szívburok, széle nyí­llal jelölve, a mélyben a szív, körülötte a burkot kitöltő vér.

 


3. kép Műtét utáni boldogság.

 

 

ProVet Veterinary Clinic

Budapest II., Csévi u. 1.
+36-1-3941006
+36-70-9451040

Opening hours:

workdays: 9-19
saturday: 9-12
sunday: 18-20


hit counter